Om man vill ha starka och friska tänder måste man också se till att äta rätt. I de fall man hela tiden småäter och inte har en så hälsosam kost kan tänderna ta stor skada. Många tycker att det är gott med något litet ibland men varje gång man äter startas en syraattack mot tänderna och det gör att man får karies. Men hur ska man egentligen äta?

Ät på regelbundna tider

Det allra bästa är att äta på regelbundna tider och det kommer kroppen i allmänhet att hålla med om. Man bör hålla sig till mellan fem och sex mål per dag. I dem bör frukost, lunch, middag samt ett eller två mellanmål ingå. Om man inte känner sig hungrig är mellanmålen inga krav. Om man äter mellan måltiderna och äter annat än mellanmål är risken stor att tänderna tar skada, och man är ofta inte heller speciellt hungrig när det är dags att äta riktig middag sen.

Undvik socker och godis

När man vill ha friska tänder är det klokt att undvika godis och socker i den mån det går. Även drycker som läsk sliter mycket på tänderna och det är extra viktigt att man borstar dem noga när man ätit något sött.

Sockerfria tuggummin är bra

Tuggummin med xylitol kan vara bra att tugga efter en måltid. Det gör att salivproduktionen ökar och med den kan bakterier och plack sköljas bort från tänderna. Tandläkaren kan ge råd om bra tuggummin. Det finns också varianter med flour som kan vara extra bra om man har lätt för att få hål i tänderna. Att tugga efter en måltid eller om man till exempel känner att tänderna känns orena kan friska upp i munnen. Att tugga allt för många tuggummin med flour kan däremot orsaka flourskador på tänderna om behovet inte finns.