Det finns faktiskt fler saker än man kan tro som påverkar tändernas och munnens hälsa. Många tror att det bara är tandborstning som räknas men riktigt så är inte fallet. Men vad kan påverka tandhälsan?

Kosthållning

Om man äter mycket sött eller surt kan det skada tänderna. Både socker och surare matvaror sliter på tändernas emalj och gör den känslig. Generellt sett kan man säga att de personer som har en kosthållning som är varierad och som inte innehåller allt för söt mat har en bättre tandstatus.

Rökning och snusning

Även rökning och snusning påverkar tänderna och munnen. Rökning ger mestadels missfärgningar men den kan också orsaka cancer i munhålan. Snusning kan göra att tandköttet drar sig tillbaka och blottar tandhalsarna.

Flourtillskott

Om man äter flourtillskott i en lagom mängd kan tänderna stärkas. Början på mycket små hål kan också gå tillbaka av sig självt när tändernas emalj stärks. Det finns både munskölj, tuggummin och tabletter med flour som fungerar bra.

Ärftliga faktorer

Dålig tandhälsa kan också vara en faktor av olika genetiska kombinationer. Om man tar väl hand om sina tänder behöver genetiken inte alltid märkas men om man vet att föräldrar och syskon inte haft så bra tänder kan det vara bra att vara lite extra noga med kontroller, tandborstning och med kosthållningen.

Sjukdomar

Det finns också en rad sjukdomar som kan orsaka problem med tänderna. Vanligen är det dock inte sjukdomen i sig utan olika mediciner som gör att det orsakas problem i munnen. Ett av de allra vanligaste problemen är muntorrhet. Med det menas att munnen inte producerar tillräckligt med saliv. Saliven gör att tandköttet hålls fuktigt och den sköljer också bort matrester samt plack från tänderna i viss mån. Utan saliv stannar en hel del bakterier kvar i munnen och det kan orsaka problem och karies.