Att ha en bra tandborste är en fördel för att man ska kunna få en bättre munhygien. I dag finns det flera olika slags tandborstar att välja mellan. Man kan till exempel använda vanliga manuella tandborstar eller så väljer man en eltandborste.

Fördelar med en manuell tandborste

Med en manuell tandborste får man själv föra tandborsten fram och tillbaka över tänderna. Man måste vara noga med att vinkla tandborsten så att man kommer åt i alla vinklar och vrår men det finns inte så stor risk för att man trycker för hårt med borsten. En annan fördel är att man slipper tänka på att borsten ska laddas.

Fördelar med eltandborste

En eltandborste gör oftast tänderna renare än en manuell tandborste. Man slipper också vinkla borsten lika mycket eftersom att stråna på eltandborsten sitter på ett helt annat sätt. När det gäller eltandborstar behöver man inte byta ut hela borsten utan man byter bara ut den yttersta delen. Det är något mer miljövänligt.

Mellanrumsborstar

En mellanrumsborste är en mycket liten borste. Den ser närmast ut som en ståltråd som är klädd med små borst eller silikonknoppar. Den går in mellan tänderna och gör rent där en vanlig tandborste inte kommer åt. Man kan också använda dem för att göra rent runt till exempel en tandställning eller liknande.

Sneda tandborstar

En sned tandborste har ett mindre borsthuvud som är vinklat. Det gör att man lättare kan komma åt inne i munnen där det är lite trångt eller där man kanske inte ser så bra. En sned tandborste är också bra att ha om man behöver kunna borsta på baksidan av tänderna eller kring trådarna i en tandställning. Den sneda tandborsten är ofta också något mjukare än vanliga tandborstar och den kan vara extra bra om man har ett känsligt eller ömt tandkött.