Det kan finnas en hel del olika tandproblem man kan råka ut för. Men vad ska man egentligen göra i olika situationer?

Ett hål i en tand

Ibland kan man känna att man fått ett hål i en tand. Det kan sitta på kanten av tanden eller så är hålet lite större. Om man märker ett hål i en tand är det antagligen inte så pass akut att man måste söka vård direkt. Det kan dock vara bra att kontakta sin tandläkare och få en tid inom kort.

Plötslig tandvärk

Tandvärk kan komma plötsligt och om du behöver akut tandvård finns det också att tillgå. Inom akuttandvård kan man både laga tänder, dra ut tänder och få hjälp med antibiotika om det skulle vara så att man fått en infektion i munnen.

Tandproblem på semestern

Det kan ibland vara så att man får problem med tänderna när man är på semester. Om man är i Stockholm finns det bra hjälp att få men det kan också vara bra att ha med sig lite material för tillfällig lagning av tänderna. Sådan pasta finns på apoteket. Den kan användas för att dämpa ilningar eller smärta i samband med hål som inte kan lagas direkt. Den fästs på tanden och sedan stelnar den på plats inom någon timme.

En tappad tand

Om man tappar en tand gäller det att veta hur man ska handla. En mjölktand ska lossna och det är ingen fara om den tappas. Är det däremot en av de permanenta tänderna behöver man handla mer direkt. Det är då klokt att lägga den tappade tanden i ett glas mjölk och åka snabbt till tandläkare. I vissa fall kan man sätta tillbaka tanden på plats igen. Om tanden har gått av kan det vara svårt att sätta tillbaka den och då kan man behöva skapa en krona eller porslinstand.