Det är inte alltid så lätt att få barn att borsta tänderna. Det är dock mycket viktigt att det verkligen blir gjort. Om barnet får hål i en mjölktand som snart ska tappas är det ofta ingen katastrof men när det däremot gäller de vanliga tänderna måste de lagas.

Lära barnet borsta tänder

När barnet är riktigt litet är det svårt för det att borsta tänder. Då får man som förälder ofta borsta tänderna på barnet. När barnet blir större är det dock dags för det att lära sig borsta tänder. Det kan vara bra att köpa in en liten tandborste till barnet, eller kanske en eltandborste som spelar musik under så lång tid som barnet bör borsta. Det kan göra tandborstningen lite roligare.

Minska ner godiset

Om barnet äter mycket godis eller andra sötsaker är det viktigt att man ser till att minska ner på ätandet, både för tändernas och för viktens skull. En mängd godis som är lite för en vuxen är betydligt större för ett barn. Kanske kan man bara ta någon bit då och då och sedan hålla sig till lördagsgodis. Om föräldrarna vill ha något extra gott kan man ta fram det när barnen somnat för kvällen till exempel.

Första tandläkarbesöket

Det första tandläkarbesöket kan ofta ses som lite läskigt. Barnet kanske har hört skräckhistorier från andra barn om att det gör ont. Det kan vara klokt att se till att man går till en tandläkare som är specialist just på barn. De har ofta ett lite mjukare handlag som passar barn riktigt bra. Det är också viktigt att barnet får ordentligt med bedövning om något behöver göras i munnen. Stark smärta kan göra att barnet utvecklar en rädsla för tandläkaren och vägrar gå dit eller helt enkelt inte talar om ifall något inte är som det ska.