Man kan inte helt och fullt sköta sina tänder på egen hand. Man kan se till att hålla dem i relativt bra skick men att ta bort tandsten, laga hål med mera bör man överlåta till proffsen. Det är därför viktigt att man sköter sina besök hos tandläkaren. Genom att göra det kan man uppnå en bättre tandhälsa än personer som bara går till tandläkaren vid tandvärk eller när något känns ordentligt fel.

Hur ofta ska man gå?

Det kan vara klokt att i alla fall besöka tandläkaren en gång per år för att få munnen och tänderna undersökta. Många gånger kan det vara så att man tycker att det är slöseri med pengar att gå på kontroller om det inte känns som om att man har hål men ibland märker man faktiskt inte av att tänderna är skadade. Man kan också ha fått lite tandsten som behöver tas bort eller liknande. Det här upptäcks direkt vid en kontroll och då kan man åtgärda problemen.

Tandvårdsrädsla

Det kan ibland vara så att man är rädd för tandläkaren och därför går man inte dit så ofta som man borde. Det finns dock tandläkare som har specialiserat sig just på rädsla och det gör att man kan få mer hjälp. Hos vissa kliniker kan man till exempel steg för steg få vänja sig av vid sin rädsla. Personalen har stor förståelse för patienten och denne kan till exempel bara få prova att gå in i ett undersökningsrum, sitta i stolen eller liknande under de första besöken. Efter det kan man sedan gå vidare med en lättare undersökning. Om det rör sig om en patient som redan har tandvärk som behöver hjälp direkt kanske man inte kan gå lika lugnt framåt. Då kan det löna sig att prata med tandläkaren. Kanske kan man få lite lugnande eller sövas helt under ingreppet?