Hur tänderna mår är viktigt både för de estetiska aspekterna och för ditt allmänna välmående. För att undvika tandrelaterade sjukdomar och upprätthålla en bra munhälsa är det viktigt att regelbundet gå till tandläkaren.

Enligt en studie framtagen av brittiska forskare har de regelbundet går till tandläkaren en bättre tandhälsa och får behålla fler tänder än de som inte gör det.

Studien grundar sig i drygt 3000 kliniska undersökningar och intervjuer som det brittiska forskningsteamet analyserat. Resultatet visar att de som enbart går till tandläkaren när de upplever symptom har mer problem med karies och förlorade tänder än de som går på regelbundna kontroller.

Om du regelbundet går till tandläkaren får du förutom en genomgång av din tandhälsa, återkoppling på hur dina rengöringsrutiner fungerar och tips på förbättring. Dessutom har tandläkaren möjlighet att upptäcka och diagnostisera större problematik i tid.

Viktigt att välja en erfaren tandläkare

I Sverige har vi fritt vårdval, det innebär att du har rätt att välja vilken tandläkare du vill gå till. Viktigt att tänka på när du väljer tandläkaren är att välja någon som arbetat länge, som har stor kunskap och som du känner förtroende för.  

Rätt till tandvårdsbidrag

Det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) är ett årligt bidrag som delas ut den 1 juli från det år du fyller 24. Bidraget kan sparas i två år innan det ersätts av ett nytt. Det innebär att om du låter det gå mer än två år mellan dina tandläkarbesök så går du miste om ett bidrag.

Det här bidraget från försäkringskassan uppgår som mest till 300 kronor eller 600 kronor per år beroende på din ålder. Bidraget är inget du behöver ansöka om utan är registrerat hos din tandläkare.

Statistik från Försäkringskassan visar att den kommun i Sverige som i störst utsträckning nyttjar tandvårdsbidraget är Täby. Varför det ser ut så kan bero på att det i Täby finns flera privata tandläkare som är duktiga på att informera om bidragen. Sedan en tid tillbaka kan du även träffa Aqua Dentals tandläkare i Täby.  

Kanske kan de vara rätt tandläkare för dig. Läs recensioner om tandläkarkliniken i Täby från befintliga patienter, på så sätt kan du bilda dig en uppfattning om tandläkaren innan du bokar ditt besök på kliniken.